Timp estimat de citire: 4 minute

De la început există câteva avantaje clare: nu ai şef sau program fix, nu eşti nevoit să convieţuieşti cu colegi care nu sunt pe placul tău, nu trebuie să ieşi din casă pentru a lucra, poţi să faci ce vrei atunci când vrei. Să le luăm pe rând:

1. A nu avea şef: Într-adevăr, nu vei avea pe nimeni care să îţi spună ce trebuie să faci sau căruia să îi dai explicaţii. Tu vei fi propriul tău şef, și acest lucru pare o ușurare. Cu toate acestea, trebuie să clarificăm un lucru: dacă nu vei avea pe nimeni care să îţi spună ce să faci, atunci tu vei fi cel care vei hotărî ce să faci, lucru care necesită o disciplină extraordinară. Trebuie să îţi impui un program de lucru, să îţi planifici bine sarcinile, să îţi gestionezi bine timpul. În plus, chiar dacă nu trebuie să dai explicaţii unui şef, va trebui să dai explicaţii clienţilor tăi dacă faci o lucrare greşită sau o predai cu întârziere.

2. A nu avea un program fix: Este adevărat că oricine îşi poate stabili programul de lucru în funcție de preferințe, circumstanțe personale sau performanță (de exemplu, sunt persoane care lucrează mai bine pe timp de noapte decât pe timp de zi). Dar în momentul în care trebuie să respecţi un termen limită pentru a preda o comandă, există puține posibilități de a-ţi ajusta programul de lucru în funcție de dorințele tale. În plus, programul tău de lucru trebuie să coincidă cu cel al clienţilor tăi (evident, cei care au acelaşi fus orar ca şi tine), de aceea trebuie să comunici cu aceştia, ceea ce te va obliga de obicei să îţi stabileşti un program de lucru. În orice caz, din motive practice și pentru a-ţi păstra sănătatea fizică și mentală, se recomandă să îţi impui un program de lucru fix și regulat și să îl respecţi ori de câte ori este posibil pentru a evita prelungirea programului de lucru, lucrul la sfârşit de săptămână și toate inconvenientele pe care nimeni nu vrea.

3. A nu avea colegi de muncă: Aceasta este o sabie cu două tăișuri; pe de o parte, nu trebuie să convieţuieşti cu colegi care nu sunt pe placul tău, dar pe de altă parte, nu vei pe nimeni cu care să vorbeşti şi să relaţionezi direct, faţă în faţă. Pentru persoanele care preferă singurătatea acest lucru nu va fi o problemă, însă poate fi dificil pentru traducătorii mai sociabili. De asemenea, faptul că nu eşti nevoit să interacţionezi cu colegi, asta nu înseamnă că nu va trebui să interacţionezi cu clienţi.

4. A nu trebui să ieşi din casă pentru a munci: Majoritatea traducătorilor autonomi (PFA) lucrează de acasă, ceea ce este foarte convenabil, deoarece munca ta este la doar câțiva pași de pat și, prin urmare, nu este nevoie să te trezeşti cu două ore înainte de a începe munca şi nici să suporţi traficul aglomerat în fiecare zi pentru a ajunge şi a pleca de la serviciu, nici să te îmbraci frumos sau să te aranjezi în mod special, lucruri pe care le-ai face dacă interacţionezi cu lumea exterioară. Cu toate acestea, faptul că locul tău de muncă este în interiorul casei unde locuieşti, este dificil să separi viaţa profesională de cea personală şi este foarte uşor să cazi în tentaţia de a fi 24 de ore pe zi la birou, în faţa calculatorului, verificând e-mail-ul şi făcând alte sarcini profesionale.

5. Nesiguranţă/incertitudine: Acest lucru este critic, pentru că dacă nu poți suporta gândul de a nu ști când vei primi de lucru sau nesiguranța de a nu avea un salariu fix la sfârşitul lunii, ești pierdut. Cu toate acestea, acest lucru are şi o parte pozitivă: un angajat cu greu va câştiga mai mult pe lună, în schimb un freelancer poate factura mai mult decât luna anterioară dacă lucrează mai mult şi mai bine. Dacă lucrurile merg bine, un traducător freelancer câștigă, de obicei, mult mai mulți bani decât un traducător angajat.

6. Variabilitate/neregularitate în muncă: Trebuie să înveţi să trăieşti cu această neregularitate a fluxului de lucru și să înveți să compensezi etapele de „secetă” cu etapele de „bogăţie”. În plus, perioadele în care ai mai puţin de lucru te pot ajuta să faci lucrurile pe care nu le poţi face atunci când ai o perioadă cu multe comenzi: să cauţi noi clienţi, să îţi îmbunătăţeşti cunoştinţele în domeniu, să te odihneşti etc.

7. Un freelancer suportă toate cheltuielile pentru activitatea sa profesională, inclusiv contribuțiile la asigurările sociale. În schimb, îşi poate deconta cheltuielile profesionale.

8. Concediile și zilele libere nu sunt plătite: O zi fără a lucra înseamnă o zi fără încasări, dar în schimb ai o flexibilitate completă pentru a merge în vacanță ori de câte ori doreşti (în cazul acesta, este recomandat să îţi informezi din timp clienţii).

Aceasta este viața unui traducător freelancer. Ca orice alt loc de muncă, are avantajele și dezavantajele sale, dar te asigur că dacă știi să îi faci față, libertatea pe care o obţii este plină de satisfacții. Odată ce ai gustat viaţa ca freelancer, este dificil să renunţi la ea.

Dacă vrei să afli informații despre calitățile unui traducător bun, citește articolul nostru despre acest subiect: Care sunt calitățile unui traducător bun?

[Poză de pe Unsplash]