Timp estimat de citire: 2 minute

Pentru mulți oameni, meseria de traducător poate părea destul de modernă. Dar adevărul este că, pentru latino-americani, arta traducerii a existat cel puțin de la sosirea spaniolilor la malul Mării Caraibelor.

A fost nevoie de un drum lung de la primii interpreți care au permis comunicarea dintre spanioli și băştinaşi şi până în prezent, cei care lucrează în cabine moderne de interpretare, cu toate dispozitivele tehnologice de care au nevoie.

Experiența și intuiția celebrului explorator, Cristofor Columb, i-au transmis faptul că barierele lingvistice ar putea deveni un obstacol în calea planurilor sale, motiv pentru care a decis să angajeze doi interpreți spanioli care vorbeau ebraică, latină, greacă, armeană şi arabă, printre altele. Din păcate pentru Columb, în curând şi-a dat seama că niciuna dintre aceste limbi nu îi este utilă în mod deosebit atunci când încearcă să comunice cu băştinaşii.

Mai mult decât necesari, interpreții s-au dovedit a fi absolut esențiali pentru succesul proiectului lui Columb. Atunci când el și oamenii săi au păşit pe pământ american, în 1492, iar procesul de cucerire a început, deja se vorbeau peste o sută de limbi și dialecte pe continent, printre care se evidenţiau quiche și nahuatl. Confruntați cu o astfel de varietate de limbi, nevoia de interpreți pentru a asigura succesul cuceririi Lumii Noi nu a durat mult pentru a deveni evidentă.

Au existat două tipuri de traducători în timpul cuceririi. Pe de o parte, au fost câţiva băştinaşi pe care Columb i-a adus înapoi în Europa pentru a-i învăţa limba spaniolă şi a-i pregăti ca interpreți. Pe de altă parte, se evidenţiau cei care au venit din prima călătorie și au trăit cu băştinaşii de-a lungul anilor, împărţind pământul şi în cele din urmă învăţând limba acestora. În ambele cazuri, funcția acestor interpreți timpurii a fost pentru a permite comunicarea între cele două grupuri în serviciul coroanei spaniole.

Dacă vrei să afli informații despre interpretare, citește articolul nostru despre acest subiect: Ce este interpretarea?

[Poză de pe Unsplash]