Timp estimat de citire: 2 minute

Limbajul este unul dintre cele mai elaborate forme de comunicare pe care omenirea le-a dezvoltat de-a lungul secolelor. Fiecare limbă are propriile sale nuanțe culturale care fac aproape imposibilă o comunicare interculturală adecvată fără ajutorul specialiștilor în limbi străine – traducătorii.

1. Ziua Internațională a Traducerii este sărbătorită anual pe 30 septembrie și este, de asemenea, o zi de sărbătoare pentru Sfântul Ieronim, care este un traducător din istoria creștinismului. A tradus Vechiul Testament în limba latină direct din ebraica originală. 30 septembrie marchează ziua morții sale.

2. Limbile cele mai vizate pentru traducere sunt engleza, franceza, germana, italiana și rusa.

3. În prima decadă a secolului XXI, peste 75% din cărțile dintre anii 2000 și 2010 au fost traduse în limba franceză sau limba germană și doar 5% în limba chineză, ceea ce este surprinzător, deoarece chineza este cea mai vorbită limbă din lume.

4. Un traducător profesionist poate traduce aproximativ 250 de cuvinte într-o oră. Un traducător care lucrează cu normă întreagă poate traduce aproximativ 520.000 de cuvinte pe an.

5. Cele mai vorbite limbi sunt chineza, spaniola, engleza și hindi.

6. Meseria de traducător are peste 2.000 de ani vechime. Se crede că Vechiul Testament a fost tradus în limba greacă în secolul al III-lea î.Hr., ceea ce ar face ca aceasta să fie cea mai veche traducere înregistrată.

7. Primii 3 autori care sunt cei mai traduși sunt Agatha Christie, Jules Verne și William Shakespeare.

8. Conform unui sondaj, există peste 300.000 de traducători autorizați.

9. Potrivit majorității traducătorilor cu ani de experiență, spaniola este cea mai ușoară limbă de tradus. Se datorează faptului că, în limba spaniolă, cuvintele scrise sunt identice cu modul în care sună, ceea ce o face cea mai accesibilă limbă de învățat și tradus.

Dacă vrei să afli informații despre tipurile şi domeniile de traducere, citește articolul nostru despre acest subiect: Tipuri şi domenii de traducere.

[Poză de pe Pixabay]